Ergonomiczna kuchnia

umowa o pracę

Jeśli zastanowimy się jak znaczną ilość czasu spędzamy w kuchni z pewnością dojdziemy do wniosku, że warto poświęcić dużo uwagi zaplanowaniu jak powinna wyglądać, byśmy dobrze się w niej czuli. Warto wziąć pod uwag zasady ergonomii tak, aby nasza kuchnia była nie tylko estetyczna, ale też wielkością odpowiadała wszelkim możliwym nam standardom, które pozwolą nam na dobre i normalne pracowanie w kuchni, nie tylko podczas przyrządzania posiłków, ale także podczas innych prac. Już na etapie projektowania pomyślmy o takim ustawieniu tzw. trójkąta roboczego (lodówka, zlewozmywak i płyta grzewcza) by jego wierzchołki dzieliły jak najmniejszą odległość (suma wszystkich boków powinna mieścić się w przedziale 4, 6,5 metra). Istotne jest również to, by obok każdego z wyżej wymienionych urządzeń znajdowały się odpowiednie „narzędzia” typu noże czy garnki, jest to bardzo ważne, ponieważ wszystko, powinno być tak ułożone, żebyśmy mieli jak największą możliwość ruchu, a zarazem wszystko było jak najbliżej siebie. Ważne jest również dostosowanie wysokości blatu do naszych potrzeb wynikających ze wzrostu. Istnieją oczywiście ogólne standardy mówiące, że wysokość blatu kuchennego i zlewozmywaka to około 85 centymetrów, a wysokość płyty grzewczej to 60, 70 centymetrów, są to jednak wysokości optymalne dla każdego człowieka, jednak większość decyzji, co do wysokości powinny być podejmowana patrząc na nasz wzrost, żebyśmy mieli ułatwioną pracę.

czesci do wozkow widlowych

Ergonomiczna kuchnia

http://niszcztradzik.pl